Неискористена експертиза

Публикацијата „Неискористена експертиза – Родови динамики и политички перцепции“ престатвува извештај од спроведеното истражување преку анкета и општествен експеримент кое одговара на главните истражувачки прашања „Како родовите перцепции и предрасуди влијаат врз политичкиот ангажман и какво е влијанието на овие родови динамики врз политичкото учество?“ Истражувањето беше спроведено во рамките на проектот „Неискористена експертиза“, а […]

Информирана одбрана

Оваа публикација е резултат на програмата за менторирање на млади истражувачи и истражувачки за надворешна и безбедносна политика од проектот Неискористена експертиза. Во истражувањето учествуваше тим од учесници во програмата а автор на публикацијата е професорката д-р Весна Попоска. Хибридните закани – неконвенционални закани кои потпаѓаат под прагот на воената сила – станаа сеприсутна карактеристика […]

#DiplomaticRoux 004

ДИПЛОМАТСКА ЗАПРШКА (Diplomatic Roux), е серијал поткасти на Институтот ПРЕСПА, продуциран во рамките на проектот Неискористена експертиза (Untapped Expertise) кој институтот го спроведува низ финансиско партнерство со Амбасадата на Канада во Република Северна Македонија и Канадскиот фонд за локални иницијативи. Поткастот има за цел да придонесе кон промоција на концептот на феминистичка надворешна политика, разјаснување на разликите помеѓу феминистичката надворешна […]

#DiplomaticRoux 003

ДИПЛОМАТСКА ЗАПРШКА (Diplomatic Roux), е серијал поткасти на Институтот ПРЕСПА, продуциран во рамките на проектот Неискористена експертиза (Untapped Expertise) кој институтот го спроведува низ финансиско партнерство со Амбасадата на Канада во Република Северна Македонија и Канадскиот фонд за локални иницијативи. Поткастот има за цел да придонесе кон промоција на концептот на феминистичка надворешна политика, разјаснување […]

Униформирана дипломатија

Оваа публикација е резултат на програмата за менторирање на млади истражувачи и истражувачки за надворешна и безбедносна политика од проектот Неискористена експертиза. Во изработката на студијата учествуваше тим од учесници во програмата кои беа менторски водени од професорката д-р Јулија Брсакоска-Базеркоска. Целта на оваа студија е да се анализираат дипломатските активности на Република Северна Македонија […]

Геополитички вртлог

Оваа студија за политики навлегува подлабоко во клучните трендови кои ја загрозуваат безбедносната соработка во Европа, расчленувајќи ја сложената мрежа на геополитичката динамика, институционалните предизвици и новите закани. Тоа е наратив кој ги спојува нишките на конфликтот, дипломатијата и надежта, исцртувајќи насока за иднината каде соработката ќе триумфира над раздорот, каде што принципите владеат над […]

#DiplomaticRoux 002

#DiplomaticRoux 002 with Ognen Janeski and Ivana Jordanova, Vesna Poposka and Sabina Pachariz.

#DiplomaticRoux 001

#DiplomaticRoux 001 with Ognen Janeski and Ivana Jordanova, Vesna Poposka and Sabina Pachariz.

Мислиме и работиме заедно

Билатералните односи меѓу Северна Македонија и Шпанија го доживеаја својот врв на 31ви јули2022 година, кога шпанскиот премиер Педро Санчез Перез – Кастехон ја посети Северна Македонија и се сретна со премиерот Димитар Ковачевски и претседателот Стево Пендаровски. Тоа беше прва посета на шпански премиер на Северна Македонија, од нејзината независност во 1991 година. Посетата […]

НЕКСУС МК

НЕКСУС МК е извештај за истражувањето спроведено во рамките на истоимениот проект поддржан од Меѓународниот републикански институт од САД. Целта на истражувањето беше да одговори на две главни прашања: 1) Кои ставови ги имаат граѓаните на Северна Македонија во однос на различните надворешни односи? и 2) На каков тип на дезинформациски материјал се најмногу подложни?Интеракцијата […]