Владимир Мирчески

Член на Управниот одбор

Владимир Мирчески е член на Управниот одбор на Институт ПРЕСПА.

Дипломирал на студиите по новинарство на Правниот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје.

Владимир зад себе има повеќе од 20 години новинарска кариера. Професијата ја започнал во пишаните медиуми во средината на 1990-тите, за по кус период да се префрли во телевизиско новинарство. Бил дел од тимовите на надворешно-политичките редакции во некои од највлијателните национални телевизии во државата. Во периодот 1998-1999 и потоа повторно од 2002 до 2003 бил дел од тимот на А1 ТВ. Додека, од 2000 до 2002 и повторно од 2003 до 2009 бил дел од тимот на Канал 5 ТВ. Поминал четири години (2009-2013) како дел од тимот на ТВ Алфа, а бил една година и дел од порталот Либертас (2013-2014).

Од 2014 година е дел од емисијата „360 Степени“ што се емитува на ТВ Алсат, а од 2016 година е дописник на Гласот на Америка на македонски јазик.

Владимир е член на Управниот одбор за мандатниот период 2020-2023, а беше реизбран и за мандатот 2023-2026.