Новости

28 Wed 2020

Вистини и стерeотипи: „Ќе менуваме ли историја за парно?“

Наодите од нашето истражување за #3I_Index, како и #ImageObservatory2020 во однос на присуството на Бугарија, договорот за добрососедство и билатералните односи помеѓу нашите држави, како и неколку заклучни согледување во очекување на Советот за општи работи закажан за 10 ноември 2020 година. Можете да ја прочитате целата вест на следнив линк.

07 Wed 2020

Македонија бележи добар напредок, но реформите мора да се засилат, ценат експертите

Најновиот извештај за реформскиот напредок на македонија ја потврдува подготвеноста на земјата за почеток на пристапните преговори, оценуваат познавачите на состојбите во оваа област. “Извештајот е умерено позитивен и досега еден од подобрите на Евро Комисијата во однос на реформите” оценува Андреја Стојковски. Целата изјава можете да ја чуете на следниов линк: https://kanal5.com.mk/makedonija-belezhi-dobar-napredok-no-reformite-mora-da-se-zasilat-cenat-ekspertite/a442466

07 Wed 2020

По Извештајот на ЕК, Вархеји во Скопје

„Ако треба да ја разгледуваме само Северна Македонија, тогаш според јазикот кој го користи ова е умерено позитивен извештај, но според успесите за кои говори – тоа е еден од подобрите извештаи кои како држава сме ги добиле од Европската комисија“, Andreja Stojkovski од Prespa Institute за извештајот на Европската комисија објавен вчера. Целата изјава […]

07 Wed 2020

Само 23% од македонците сметаат дека договорот со Бугарија е позитивен

Наодите од истражувањето #ImageObservatory2020 за ставовите на граѓаните во врска со Договорот за добрососедство со Бугарија, како и ставовите и стереотипите што нашите граѓани ги имаат за Бугарија и односите меѓу двете држави беа тема на дискусијата во последната емисија 360 stepeni на 02 октомври 2020. За оние кои ја пропуштија можноста да ја погледаат […]

25 Fri 2020

Бугарија со најголемо политичко присуство во Македонија

Вчера го претставивме #3I_Index на јавноста. Тоа е првиот Индекс кој го мери, утврдува и подредува присуството на 24 странски држави во Северна Македонија. Според наодите: „Бугарија со најголемо политичко присуство во Македонија“. За да ја прочитате веста од TV Telma, следете го овој линк:

25 Fri 2020

Институт Преспа: Бугарија била политички најприсутна во Македонија

Вчера го претставивме #3I_Index на јавноста. Тоа е првиот Индекс кој го мери, утврдува и подредува присуството на 24 странски држави во Северна Македонија. Според наодите: „Бугарија била политички најприсутна“. За да ја прочитате веста од Канал 5 Телевизија, следете го овој линк: https://kanal5.com.mk/institut-prespa-bugarija-bila-politichki-najprisutna-vo-makedonija/a440407

25 Fri 2020

Преспа Институт: Расте политичкото присуство на Бугарија во Македонија

Вчера го претставивме #3I_Index на јавноста. Тоа е првиот Индекс кој го мери, утврдува и подредува присуството на 24 странски држави во Северна Македонија. Според наодите: „Расте политичкото присуство на Бугарија во Македонија“. За да ја прочитате веста од Независен Весник / Nezavisen Vesnik, следете го овој линк:

27 Thu 2020

ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ПОНУДИ

Институт ПРЕСПА, ве поканува да доставите понуда за теренско истражување на јавното мислење за последиците од корона вирусот врз пазарот на труд во Северна Македонија. Истражувањето треба да биде спроведено според методологијата на телефонско интервју на репрезентативен примерок од 1000 испитаници според унифициран прашалник. Прашалникот за истражувањето ќе биде развиен од експертите на Институт ПРЕСПА, […]

21 Sun 2020

INTERNATIONAL IMPACT INDEX (3I Index)

Институтот Преспа во моментов го спроведува нашиот прв истражувачки проект, INTERNATIONAL IMPACT INDEX или 3I Index, финансиран од УСАИД преку нивната Иницијатива за Поддршка во Северна Македонија (North Macedonia Support Initiative). 3I Index е конципиран како синтетички индекс кој ги подредува, квантифицира, и ја утврдува проекцијата на различни држави во Северна Македонија. Индексот ќе се […]